Roţi pentru sarcini mari de la Blickle

Blickle Räder+Rollen oferă roţi pentru sarcini mari în cele mai diferite variante. Din programul standard vast fac parte roţile pentru sarcini mari din poliamidă, oţel, cu anvelope din cauciuc masiv elastic sau din poliuretan. Roţile pentru sarcini mari Blickle pot avea capacităţi portante până la 50.000 kg şi un Ø bis până la 1000 mm.

La cerere Blickle produce modele speciale de roţile pentru sarcini mari specifice clientului.

Definiţia roţilor pentru sarcini mari

Roţile pentru sarcini mari sunt folosite pentru aplicaţiile cu sarcini mai mari şi/sau viteze de deplasare mai ridicate Roţile pentru sarcini mari au construcţie deosebit de stabilă. Pentru domeniile de aplicaţie unde apar sarcini mare, roţile sunt executate în construcţie stabilă cu sudură din oţel.

Roţi pentru sarcini mari - criterii de selectare

La alegerea roţilor pentru sarcini mari trebuie ţinut cont de următoare criterii de selectare:

 •     Capacitate portantă
 •     Material bandaj
 •     Ø roată, rezistenţă la pornire şi la rulare.
 •     Tipul rulmentului
 •     Influenţele mediului ambiant, temperatură, chimie şi coroziune
Roţi pentru sarcini mari potrivite aplicaţiei dumneavoastră veţi găsi cu Motorul nostru de căutare.
O prezentare generală a roţilor pentru sarcini mari de la Blickle veţi găsi în programul nostru de livrare.

Stabilirea capacităţii portante necesare a roţilor pentru sarcini mari

Capacitatea portantă necesară a unei roţi pentru sarcini mari se calculează din greutatea proprie a aparatului de transport şi încărcătura acestuia, împărţite la numărul de roţi pentru sarcini mari. Rezultatul v-a fi înmulţit cu un factor de siguranţă, care depinde de condiţiile de utilizare ale roţii pentru sarcini mari:

T = capacitatea portantă pe fiecare roată pentru sarcini mari
E = greutatea proprie a aparatului de transport
Z = încărcătura maximă
n = numărul roţilor pentru sarcini mari portante
S = factor de siguranţă

În factorul de siguranţă S sunt ţinute cont de abaterile de la condiţiile de utilizare standard (pardoseală netedă, viteza paşilor, distribuţia uniformă a sarcinii, deplasarea drept înainte, temperatura ambiantă de la +15° C până la +28° C). Factorul de siguranţă este influenţat, pe lângă de viteză, în mod considerabil şi de raportul dintre Ø roţii faţă de înălţimea obstacolelor. Cu cât este mai mare abaterea de la condiţiile standard ale roţilor pentru sarcini ridicate, cu atât mai mare trebuie să fie factorul de siguranţă S.

Diferenţiem patru condiţii de utilizare:

   Transport manual cu roţi pentru sarcini ridicate în interiorul clădirii:
    (înălţimea obstacolelor < 5% Ø roată): factor de siguranţă: între 1,0 şi 1,5

    Transport manual cu roţi pentru sarcini ridicate în afara clădirilor:
    (înălţimea obstacolelor > 5% Ø roată): factor de siguranţă: între 1,5 şi 2,2

Transport cu acţionare cu motor cu roţi pentru sarcini ridicate în interiorul clădirii:
    (înălţimea obstacolelor < 5% Ø roată): factor de siguranţă: între 1,4 şi 2,0

Transport cu acţionare cu motor cu roţi pentru sarcini ridicate în afara clădirilor:
    factor de siguranţă: între 2,0 şi 3,0

În cazul roţilor pentru sarcini ridicate cu rulmenţi sunt posibile viteze de deplasare peste 4 km/h cu reducerea simultană a capacităţii portante. Dacă o roată sau o roată cu suport fix este expusă sarcinilor statice, atunci se poate pleca de la o creştere cu 25% a capacităţii portante. În cazul perioadelor lungi de staţionare în sarcină ridicată trebuie să ţineţi seama de pericolul aplatizării bandajului de rulare.

Rezistenţă la pornire şi la rulare, zgomot de rulare şi protejarea suprafeţei pardoselii pentru roţile pentru sarcini mari

Rezistenţa la pornire şi la rulare a roţilor pentru sarcini ridicate este influenţată de mulţi factori diferiţi.

Rezistenţa la pornire a roţilor pentru sarcini ridicate

Rezistenţa la pornire este forţa necesară pentru a pune în mişcare roţile pentru sarcini mari din repaus. Forţa aplicată pentru a menţine o roată pentru sarcini ridicate în mişcare uniformă este denumită rezistenţă la rulare Rezistenţa la pornire şi la rulare este influenţată de următorii factori:

 •     Ø roată
 •     Bandaj de rulare
 •     Duritatea garniturii de rulare
 •     Elasticitatea bandajului de rulare
 •     Lagărul roţii
 •     Pardoseala
Rezistenţa la rulare a roţilor pentru sarcini mari

Rezistenţa la rulare a roţilor pentru sarcini mari ia naştere prin permanenta oscilaţie a suspensiei bandajului de rulare în timpul procesului de rulare (histereză). Măsurarea rezistenţei la rulare se face cu ajutorul unui stand de verificare. Valorile măsurate se stabilesc în condiţii ideale:

 •     o suprafaţă de oţel netedă, lucioasă, fără impurităţi şi fără obstacole
 •     Viteza: 4 km/h
 •     Temperatura: +20° C
 •     Sarcină: 2/3 capacitate portantă
În aceste condiţii marginale, standardizate, rezistenţele la rulare ale diferitelor serii de roţi pentru sarcini mari sunt comparabile. La alegerea roţilor pentru sarcini mari trebuie să se ţină seama de condiţiile de utilizare diferite (structura pardoselii, temperatura, viteza etc.) care pot influenţa semnificativ valorile rezistenţei la rulare.

Roţi pentru sarcini mari - zgomot de rulare

Din principiu se aplică următoarea regulă: cu cât roata pentru sarcini mari este mai mare şi cu cât bandajul de rulare este mai moale şi mai gros, cu atât mai silenţios se poate deplasa vehiculul datorită roţilor. Aceasta înseamnă că un bandaj de rulare moale emite mai puţin zgomot decât un bandaj de rulare mai dur, care produce mai mult zgomot. În cazul sarcinilor mici şi pardoselii moi (mochetă) este posibilă şi utilizarea roţilor pentru sarcini mari dure care să producă puţin zgomot şi să ofere un confort de rulare ridicat.

Roţi pentru sarcini mari - protecţia suprafeţei pardoselii

Un bandaj de rulare mai tare solicită mai puternic pardoseala decât unul moale. Caracteristică pentru protejarea pardoselii este apăsarea medie pe suprafaţă. Pentru diferitele materiale ale bandajului de rulare ale roţilor pentru sarcini mari pot fi folosite următoarele informaţii ca valori orientative:

 •     Anvelopă pneumatică ~ 0,8 N/mm²
 •     Cauciuc moale ~ 0,8 N/mm²
 •     Cauciuc masiv superelastic ~ 1,5 N/mm²
 •     Cauciuc masiv elastic ~ 1,8 N/mm²
 •     Cauciuc masiv/poliuretan ~ 3,5 N/mm² (cca. 75° Shore A)
 •     Poliuretan ~ 8,0 N/mm²(cca. 92° Shore A)
 •     Poliuretan termoplastic ~ 11,0 N/mm²
 •     Polipropilenă / poliamidă > 40,0 N/mm²
 •     Poliamidă turnată > 60,0 N/mm²
 •     Fontă > 350 N/mm²
 •     Oțel  > 500 N/mm²

Materiale roată şi bandaje de rulare pentru roţile pentru sarcini mari


Materialul roţii respectiv bandajul de rulare trebuie ales în funcţie de cerinţele impuse faţă de roţile pentru sarcini mari. În cele ce urmează vă oferim o vedere de ansamblu asupra materialelor pentru roată şi bandajelor de rulare pentru roţile pentru sarcini mari:

Roţi pentru sarcini ridicate cu anvelope din cauciuc masiv elastic - seriile POEV, ALEV, SE, GEV, SEV, GEVN, SEVN, DS şi SAV

Roţile pentru sarcini mari cu anvelope din cauciuc masiv elastic se bazează pe un amestec special de cauciuc, oferă o protecţie bună la pardoseală, amortizează vibraţiile, oferă o capacitate portantă deosebit de ridicată, un confort de rulare foarte bun şi sunt rezistente la multe medii agresive, dar nu şi împotriva uleiurilor (vezi „rezistenţa chimică”), culoare neagră. Roţile pentru sarcini mari cu anvelope super-elastice din cauciuc masiv pot fi utilizate la temperaturi de -30° C până la +80° C, pentru perioade scurte până la +100° C şi sunt disponibile în două variante:

    Roţi pentru sarcini mari cu rulare lină: rezistenţă la pornire şi la rulare redusă, rezistenţă la uzură ridicată Duritate 65°±3° Shore A.
    Roţi pentru sarcini mari pentru acţionare: rezistenţă la uzură foarte ridicată, rezistenţă la pornire şi la rulare redusă. Duritate: 70°±3° Shore A.


Roţi pentru sarcini ridicate cu Blickle Softhane® - Seria ALST

Blickle Softhane® este un elastomer poliuretanic cu turnare prin reacţie bazat pe polioli polieterici, di-izo-cianat şi glicol. Roţile pentru sarcini mari cu Blickle Softhane® sunt cu protecţie bună la de pardoseală, atenuează vibraţiile, nu lasă urme, nu modifică culoarea la contact, foarte rezistent la fricţiune şi rezistent faţă de multe medii agresive şi radiaţia UV, dar totuşi nu şi faţă de apa fierbinte, aburii de apă, aerul fierbinte, umed şi solvenţii aromatici (vezi "Rezistenţa chimică"). În plus, roţile pentru sarcini mari cu Blickle Softhane® oferă un confort de rulare foarte ridicat, rezistenţă la rulare foarte scăzută şi o încălzire scăzută la sarcini dinamice. Culoarea verde. Roţile pentru sarcini mari cu Blickle Softhane ® pot fi utilizate la temperaturi de la -30° C până la +70° C, pentru perioade scurte până la +90° C. La temperaturi ambientale de sub -10° C creşte rigiditatea roţilor pentru sarcini mari. Duritate: 75°+5° Shore A.

Roţi pentru sarcini mari cu Blickle Extrathane® - seriile ALTH, GTH, SETH, STH, GTHN şi STHN

Blickle Extrathane® este un elastomer poliuretanic cu turnare prin reacţie bazat pe polioli polieterici, di-izo-cianat şi glicol. Roţile pentru sarcini mari cu Blickle Extrathane® sunt cu protecţie bună la de pardoseală, nu lasă urme, nu modifică culoarea la contact, foarte rezistent la fricţiune şi rezistent faţă de multe medii agresive şi radiaţia UV, dar totuşi nu şi faţă de apa fierbinte, aburii de apă, aerul fierbinte, umed şi solvenţii aromatici (vezi "Rezistenţa chimică"). În plus, roţile pentru sarcini mari cu Blickle Extrathane® oferă deformare deosebit de scăzută, rezistenţă la rulare foarte scăzută şi o încălzire scăzută la sarcini dinamice. Culoare maro deschis. Roţile pentru sarcini mari cu Blickle Extrathane ® pot fi utilizate la temperaturi de la -30° C până la +70° C, pentru perioade scurte până la +90° C. La temperaturi ambientale de sub -10° C creşte rigiditatea roţilor pentru sarcini mari. Duritate 92°±3° Shore A.

Roţi pentru sarcini mari cu Blickle Besthane® - Seria GB

Blickle Besthane® este un elastomer poliuretanic cu turnare prin reacţie, bazat pe polioli polieterici, di-izo-cianat şi diol. Roţile pentru sarcini mari cu Blickle Besthane® sunt cu protecţie bună la de pardoseală, nu lasă urme, nu modifică culoarea la contact, foarte rezistent la fricţiune, elastic şi rezistent faţă de multe medii agresive şi radiaţia UV (vezi "Rezistenţa chimică"). În plus, roţile pentru sarcini mari cu Blickle Besthane® oferă deformare deosebit de scăzută, rezistenţă la rulare foarte scăzută şi o încălzire scăzută la sarcini dinamice, stabilitatea sa la hidroliză şi sunt potrivite în special pentru viteze ridicate. Culoarea maro. Roţile pentru sarcini mari cu Blickle Besthane® pot fi utilizate la temperaturi de la -30° C până la +70° C, pentru perioade scurte până la +90° C. La temperaturi ambientale de sub -25° C creşte rigiditatea acestor roţi pentru sarcini mari. Duritatea este de 92°±3° Shore A.

Roţi pentru sarcini mari cu Blickle Besthane® Soft - Seria ALBS

Blickle Besthane® Soft este un elastomer poliuretanic cu turnare prin reacţie, bazat pe polioli polieterici, di-izo-cianat şi diol. Roţile pentru sarcini mari cu Blickle Besthane® Soft sunt cu protecţie foarte bună la pardoseală, nu lasă urme, nu modifică culoarea la contact, foarte rezistent la fricţiune, elastic şi rezistent faţă de multe medii agresive şi radiaţia UV (vezi "Rezistenţa chimică"). Roţile pentru sarcini mari cu Blickle Besthane® Soft oferă un confort de rulare foarte bun, deformare deosebit de scăzută, rezistenţă la rulare foarte scăzută şi o încălzire scăzută la sarcini dinamice, stabilitatea sa la hidroliză şi sunt potrivite în special pentru viteze ridicate. Culoare albastră. Roţile pentru sarcini mari cu Blickle Besthane® Soft pot fi utilizate la temperaturi de la -30° C până la +70° C, pentru perioade scurte până la +90° C. La temperaturi ambientale de sub -25° C creşte rigiditatea roţilor pentru sarcini mari. Duritatea este de 75°±+5° Shore A.

Roţi pentru sarcini mari din poliamidă - seria SPO

Roţile pentru sarcini mari din poliamidă sunt realizate din material termoplastic. Sunt rezistente la rupere, nu lasă urme, nu modifică culoarea la contact, sunt foarte rezistente la fricţiune, inodore, insipide, igienice şi rezistente faţă de multe medii agresive, totuşi nu şi faţă de acizi minerali, agenţi de oxidare, hidrocarburi clorinate şi soluţii ale sărurilor metalelor grele (vezi "Rezistenţa chimică"). În plus roţile pentru sarcini mari din poliamidă oferă rezistenţă foarte scăzută la rulare. Poliamida poate absorbi şi ceda umezeala, din această cauză sunt posibile variaţii ale dimensiunii în funcţie de umiditatea şi temperatura mediului ambiant. Culoarea alb natural. Poliamida poate fi utilizată la temperaturi de -40° C până la +80° C, pentru perioade scurte sunt admise şi temperaturi mai ridicate. Temperaturile ambientale de peste +35° C diminuează capacităţile portante ale acestor roţi pentru sarcini ridicate. Pentru utilizarea în domeniul temperaturilor ridicate, de până la +250° C se foloseşte o poliamidă rezistentă la căldură. Duritatea acestei role pentru sarcini mare este 70°±5° Shore D, respectiv 85°±5° Shore D în cazul poliamidei rezistente la căldură.
Roţi din material plastic

Roţi pentru sarcini foarte mari din poliamidă turnată, seria GSPO

Roţile pentru sarcini mari din poliamidă turnată sunt realizate din material plastic termoplastic, turnat prin reacţie. Aceste roţi pentru sarcini mari sunt rezistente la rupere, nu lasă urme, nu modifică culoarea la contact, sunt foarte rezistente la fricţiune, inodore, insipide, igienice şi rezistente faţă de multe medii agresive, totuşi nu şi faţă de acizi minerali, agenţi de oxidare, hidrocarburi clorinate şi soluţii ale sărurilor metalelor grele (vezi "Rezistenţa chimică"). În ceea ce priveşte capacitatea portantă, rezistenţa la întindere şi rezistenţa la presiune, elasticitatea, menţinerea formei şi absorbţia umidităţii, roţile pentru sarcini mari din poliamida turnată obţin rezultate mai bune decât cele din poliamidă turnată prin injectare. În plus oferă rezistenţă extrem scăzută la rulare. Culoare bej natural. Roţile pentru sarcini ridicate din poliamidă turnată pot fi utilizate la temperaturi de -40° C până la +80° C, pentru perioade scurte sunt admise şi temperaturi mai ridicate. Temperaturile ambientale de peste +35° C diminuează capacităţile portante ale acestor roţi pentru sarcini ridicate. Duritatea este de 80°±3° Shore D.

Roţi pentru sarcini foarte mari din oţel masiv - seria SVS

Oţel îmbunătăţit C45 adecvat pentru roţi pentru sarcini mari, cu rezistenţă extremă la presiune şi uzură, capacitate portantă statică şi dinamică extrem de ridicată. Rezistenţa la întindere şi duritatea rămîn aproape constante pe un domeniu extins de temperatură, rezistent faţă de ulei. Roţile pentru sarcini foarte mari din oţel pot fi utilizate la temperaturi de la -100° C până la +600° C. Duritatea este de 190 - 230 HB. În cazul pardoselilor sensibile la presiune, trebuie să ţineţi seama de apăsarea relativ ridicată pe suprafaţă a acestor roţi pentru sarcini mari.
Roţi pentru sarcini mari - linkuri utile:

Ghid pentru roţi şi role
Motor de căutare produse
Program de livrare