Tipuri de rulmenți pentru roți

Lagăr de alunecare. Rulment cu role. Rulment cu bile.

Gleitlager
Rollenlager
Kugellager
Zentrales Kugellager (C) mit Fadenschutz
Kugellager-CC
Kugellager-C-Kugellagerabdichtung
Kugellager-CC-Kugellagerabdichtung
Pendelrollenlager

Lagăr de alunecare
(„G” în codul articolului)

Rulment cu role
(„R” în codul articolului)

Rulment cu bile
(„K” în codul articolului)

Rulment central cu bile (C) cu protecție suplimentară
(„KA” sau „KF” în codul articolului)

Doi rulmenți cu bile centrali (CC) cu protecție suplimentară
(„KA” sau „KF” în codul articolului)

Rulment cu bile central (C) cu protecție și etanșare suplimentară a rulmentului cu bile
(„KAD“ oder „KFD“ in der Artikel-Nr.)

Doi rulmenți cu bile centrali (CC) cu protecție și etanșări suplimentare ale rulmentului cu bile
(„KAD” sau „KFD” în codul articolului)

 

Rulment sferic cu bile
(„PR” în codul articolului)

 

Lagărul de alunecare este rulment pentru roată simplu, economic și rezistent. De asemenea, este rezistent la coroziune și nu necesită întreținere în condiții normale. Lagărele de alunecare sunt folosite în principal la role pentru transporturi ușoare și transporturi de echipamente, care se deplasează doar ocazional, la viteze reduse.
Bei Rädern mit Stahlrohrnaben werden Gleitlagerbuchsen aus Polyamid eingesetzt. Bucșe din poliamidă sunt folosite la roți cu butuc din țevi din oțel. Lagărele de alunecare se pot încinge la viteze ridicate și la sarcini mari. Rolele din fontă cu lagăre de alunecare trebuie lubrifiate în mod regulat.

Rulmentul cu role este un rulment de roată robust, rezistent, care nu necesită întreținere în mare măsură și care poate fi instalat într-un spațiu redus. Rulmenții cu role (denumiți și rulmenți cu ace) au o compensare a rulmentului mică și radială, fiind folosiți în principal la rolele pentru echipamente de transport. Rulmentul cu role constă în trei role de oțel într-un suport din material sintetic sau din oțel. Acest role se rotesc între ax și butucul roții. Rotirea în jurul axului produce mai multe fricțiune de rulare decât fricțiune dinamică. Acest lucru face ca rezistența la rulare a roții să se mențină la valori relativ reduse, chiar și la sarcini mari. Rulmenții cu role sunt lubrifiați cu vaselină durabilă și nu necesită întreținere în condiții de folosire normale. Sunt disponibile și versiuni din oțel inoxidabil ale rulmenților cu role (-XR în codul articolului).

Rulmentul cu bile cu rulment canelat (denumit și rulment cu bile de precizie) respectă standardele în ceea ce privește capacitatea portantă, proprietățile de rulare (chiar și la viteze mari) și rezistență la factorii de mediu. Rulmenții canelați au cel mai mic nivel de compensare a rulmentului și sunt folosiți în special la role pentru unități de transport cu cerințe tehnice deosebite și la rolele pentru sarcini mari. O șaibă oferă protecție împotriva prafului (garnitură fără frecare, cunoscută și sub numele de rulment Z). Rulmenții cu bile se pot instala cu una sau două șaibe de etanșare (garnitură de alunecare, cunoscută și sub numele de rulment RS sau 2RS), pentru cerințe speciale. Lagărele roții cu rulmenții cu bile etanșați pe ambele părți (2RS) nu trebuie lubrifiați, pentru a se evita deteriorarea rulmentului cu bile. Rulmenții canelați sunt lubrifiați cu vaselină durabilă și nu necesită întreținere în condiții de folosire normale. În versiunea standard, în butuc sunt instalați doi rulmenți cu bile. Pentru a menține distanța în cadrul căii de rulare interioare a rulmentului cu bile, este folosit un manșon de distanțare. Acest lucru înseamnă că roata poate să fie fixată axial într-un suport (excepție: rolă de transpaleți). În afara versiunii standard, rulmenții sunt disponibil și într-o versiune rezistentă la coroziune (-XK în codul articolului), o versiune lubrifiată cu vaselină specială rezistentă la căldură (-HK sau -HXK (rezistent la coroziune) în codul articolului) sau ca rulment cu bile rezistent la temperaturi ridicate (rulment pentru cuptor, -IK în codul articolului). Rulmenții cu bile rezistenți la temperaturi ridicate sunt potriviți pentru a fi folosiți la temperaturi între -30° C și +300° C și pentru o capacitate portantă redusă.

Un rulment cu bile central furnizează o funcționare extrem de precisă și lină, precum și o etanșare bună. Acești rulmenți sunt folosiți în principal pentru roțile din material sintetic care susțin sarcini ușoare și pentru role de ghidare. Rulmentul cu bile este încapsulat în centrul roții. Rulmentul cu bile central este prevăzut cu două șaibe de etanșare (garnitură de alunecare, denumită și rulmenți 2RS) în versiunea standard. Rulmenții cu bile sunt lubrifiați cu vaselină durabilă și nu necesită întreținere în condiții de folosire normale. Capacul suplimentar din material sintetic pentru rulmentul cu bile oferă protecție atât pentru butucul roții, cât și pentru bandajul de rulare. Atunci când roata este fixată în suporturi pivotante și fixe, nu sunt necesare bucșe cu flanșă, spre deosebire de rulmenții convenționali pentru roți având bilele rulmentului presate în interior.

Roata cu doi rulmenți cu bile centrali oferă un nivel ridicat de precizie și rulare lină. De asemenea, oferă o etanșare eficientă, atunci când se îndeplinesc cerințe dificile privind capacitatea portantă. Blocarea pozitivă este folosită pentru a încapsula rulmenții cu bile în centrul roții. Rulmenții cu bile centrali sunt furnizați cu două șaibe de etanșare (garnitură de alunecare, denumită și rulmenți 2RS) în versiunea standard. Rulmenții cu bile sunt lubrifiați cu vaselină durabilă și nu necesită întreținere în condiții de folosire normale. Capacul suplimentar din material sintetic pentru rulmentul cu bile oferă protecție atât pentru butucul roții, cât și pentru bandajul de rulare. Atunci când roata este fixată în suporturi pivotante și fixe, nu sunt necesare bucșe cu flanșă, spre deosebire de rulmenții convenționali pentru roți având bilele rulmentului presate în interior.

Pentru rulmenții cu bile folosiți în zone cu umede extrem de corozive, se poate oferi etanșare suplimentară. Combinația dintre șaibele de etanșare, (garnitură de alunecare, denumită și rulmenți 2RS), etanșarea la joc și o garnitură de alunecare suplimentară oferă rulmentului cu bile o protecție optimă împotriva pulverizării cu apă și murdăriei. Roțile cu o etanșare suplimentară a rulmentului cu bile sunt potrivite pentru spălare automată / mașina de spălat. Garnitura de alunecare crește ușor rezistența la rulare.
Rulmenții cu bile sunt lubrifiați cu vaselină durabilă și nu necesită întreținere în condiții normale de folosire.
Capacul suplimentar din material sintetic pentru rulmentul cu bile oferă protecție atât pentru butucul roții, cât și pentru bandajul de rulare. Atunci când roata este fixată în suporturi pivotante și fixe, nu sunt necesare bucșe cu flanșă, spre deosebire de rulmenții convenționali pentru roți având bilele rulmentului presate în interior. Capacul rulmentului cu bile (-HKA, -XKA sau -XKF în codul articolului) nu are inelul de etanșare suplimentar furnizat în versiunea cu etanșare a rulmentului cu bile. De asemenea, versiunea -XKA este potrivită pentru spălare automată / mașina de spălat, datorită rulmentului cu bile rezistent la coroziune.

Pentru rulmenții cu bile folosiți în zone cu umede extrem de corozive, se poate oferi etanșare suplimentară. Combinația dintre șaibele de etanșare, (garnitură de alunecare, denumită și rulment 2RS), etanșarea la joc și o garnitură de alunecare suplimentară oferă rulmenților cu bile o protecție optimă împotriva pulverizării cu apă și murdăriei. Roțile cu o etanșare suplimentară a rulmentului cu bile sunt potrivite pentru spălare automată / mașina de spălat. Garnitura de alunecare crește ușor rezistența la rulare. Rulmenții cu bile sunt lubrifiați cu vaselină durabilă și nu necesită întreținere în condiții normale de folosire.
Capacul suplimentar din material sintetic pentru rulmentul cu bile oferă protecție atât pentru butucul roții, cât și pentru bandajul de rulare. Atunci când roata este fixată în suporturi pivotante și fixe, nu sunt necesare bucșe cu flanșă, spre deosebire de rulmenții convenționali pentru roți având bilele rulmentului presate în interior. Versiunile cu capac pentru rulmentul cu bile (-HKA, -XKA sau -XKF în codul articolului) nu au inelul de etanșare suplimentar furnizat în versiunea cu etanșare a rulmentului cu bile. De asemenea, versiunea -XKA este potrivită pentru spălare automată / mașina de spălat, datorită rulmentului cu bile rezistent la coroziune.

Rulmenții sferici cu bile au două rânduri de role, pentru a mări suprafața de contact a elementelor de rulare și a atinge capacități portante extrem de mari, menținând dimensiunile relativ reduse.
Rulmenții sferici cu bile permit o reglare a înclinării și sunt, așadar, rezistenți la îndoirea axului. Capacitatea portantă extrem de ridicată oferă o performanță operațională excepțională. Prin urmare rulmenții sferici cu bile sunt folosiți la roțile pentru sarcini mari, în special pentru tehnologia din uzine (cu funcționare în trei schimburi). În versiunea standard, în butuc sunt instalați doi rulmenți sferici cu bile. Pentru a menține distanța în cadrul căilor de rulare interioare a rulmentului sferic cu bile, este folosit un manșon de distanțare. Acest lucru înseamnă că roata poate fi montată într-un suport.
În mod normal, rulmenții sferici cu bile nu sunt etanșați. La cerere, este disponibilă o etanșare specială pentru rulmenții sferici cu bile.